Jak Jeść Płatki Owsiane – Proste i Szybkie Sposoby


Warning: Undefined variable $post in /home/platne/serwer43982/public_html/autoinstalator/zdrowietoskarb.com.pl/wordpress55289/wp-content/themes/acabado-child/functions.php on line 118

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/platne/serwer43982/public_html/autoinstalator/zdrowietoskarb.com.pl/wordpress55289/wp-content/themes/acabado-child/functions.php on line 118
Approx Reading Time: 21 minutes

Płatki owsiane to bardzo wartościowe zboże i z tego powodu uważam, że powinniśmy mieć je w swoim codziennym jadłospisie. Jednak skoro czytasz ten post, to myślę, że przywiodło Cię tu pytanie, jak jeść płatki owsiane? Możliwości, sposoby jedzenia płatków owsianych są prawie nieograniczone. Możesz je jeść jako prostą owsiankę gotowaną na mleku lub wodzie. Używać w sałatkach, deserach, łączyć z mięsem i warzywami. Doskonale smakują z jogurtem, rodzynkami, daktylami, śliwkami suszonymi, migdałami, oraz różnego rodzaju orzechami, owocami, np. jak truskawki, jagody, maliny, jabłka. Możesz je mieszać z miodem, cynamonem, masłem orzechowym i bananami. Syrop klonowy i masło migdałowe również są do nich fajnym dodatkiem. Poza tym możesz z płatków owsianych upiec chleb, a przepis znajdziesz poniżej.

Jak jeść płatki owsiane (zwykłe, górskie i błyskawiczne)

Oprócz powyższej listy płatki owsiane w mniej skomplikowanych zestawach sprawdzają się z przetworami mlecznymi lub przygotowane na wodzie z dodatkiem soli i odrobiny zwykłego, lub klarowanego masła.

Suplementy diety - porównaj ceny

Do prostej opcji np. z mlekiem możesz dodać kilka suszonych lub świeżych daktyli – będzie pyszne.

Ważna uwaga odnośnie jak jeść płatki owsiane z mlekiem: mleko powinno być gorące lub ciepłe, ponieważ płatki owsiane jedzone z zimnym mlekiem są ciężko strawne.

To samo dotyczy jedzenia płatków z jogurtem, śmietaną, kefirem czy maślanką. Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej. (Tak na marginesie, dla dobrego zdrowia Twojego układu pokarmowego nigdy nie jedz niczego, co jest bardzo zimne, niczego prosto z lodówki).

Płatki owsiane możesz również chwilę pogotować w wodzie z dodatkiem soli (nierafinowanej), bakalii i na końcu dodać trochę masła. W zasadzie płatki owsiane przygotowane na wodzie są uniwersalne. Jeśli dodasz do nich trochę masła i rodzynków to masz fajne śniadanie – do tego 2 gotowane jajka + banan (dojrzały, niezielony) i masz wersję wypasioną:).

Ziemniaki do obiadu możesz również zastąpić płatkami owsianymi. Jak wyżej, wystarczy je ugotować na wodzie z solą, dodać masło i serwować np. z grillowaną piersią z kurczaka i marchwią gotowaną na parze.

Czasem jak się spieszysz i udajesz się w drogę, to możesz tę pierś pokroić na małe kawałki, wrzucić do termosu obiadowego, następnie wsypać 7 łyżek płatków owsianych, dodać 2 łyżki rodzynków, łyżkę masła klarowanego, szczyptę soli i na końcu zalać to wszystko wrzącą wodą. Zakręć termos i za około 20 minut masz gotowy, smaczny posiłek.

Jak widzisz, kombinacji może być sporo, praktycznie zależy to od Twojej inwencji. Płatki owsiane na surowo, również nadają się do spożycia, aczkolwiek nigdy nie jedz ich na sucho! Jak już wspomniałem, możesz jeść np. z jogurtem, albo śmietaną z dodatkiem suszonych owoców.

  • Płatki owsiane zwykłe, z uwagi na to, że są najtwardsze, wymagają dłuższego moczenia lub gotowania, zanim zmiękną.
  • Płatki owsiane górskie są nieco bardziej miękkie, gdyż w czasie produkcji zostały poddane parowaniu, więc czas ich moczenia lub gotowania, zanim zmiękną, będzie krótszy.
  • Płatki owsiane błyskawiczne oraz błyskawiczne górskie są produkowane z nawadnianego ziarna owsa i mają przez to bardzo luźną strukturę, i czas ich namaczania lub gotowania jest błyskawiczny, tak jak zapewnia producent.

Jak jeść płatki owsiane, kilka przepisów

Owsianka na mleku czy wodzie?

To zależy od wielu rzeczy, a min. od Twoich upodobań smakowych, oraz od tego, co chcesz osiągnąć, jedząc posiłek ugotowany w taki, a nie inny sposób. Owsianka na mleku oczywiście będzie zawierać więcej kalorii oraz będzie bogata w pełnowartościowe białko. Owsianka na wodzie dla osób z nietolerancją laktozy to lepsza opcja.

Jak ugotować owsiankę na mleku:

Składniki:

  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka (rodzaj mleka wg. uznania)
  • Szczypta soli (zdrowa sól to sól nierafinowana)

Postępowanie:

  • Wlej mleko do garnka (emaliowany – stalowy lub żeliwny), dodaj sól i zagotuj
  • Dodaj płatki owsiane i zmniejsz ogień do połowy
  • Gotuj około 5 minut, często mieszając. Następnie odstaw, aby trochę przestygła
  • Jeśli chcesz, to możesz przyprawić odrobiną masła (nie masmix, itp.)

Jak ugotować owsiankę na wodzie:

Tak jak wyżej, tylko zamiast mleka dodajemy szklankę wody.


Fermentowana owsianka

Jak fermentować zboża, a w tym przypadku owies.

Innym ciekawym sposobem przygotowania płatków owsianych jest ich fermentacja.

Taka odżywcza owsianka była zjadana przez pokolenia ludzi, dla których wypiek chleba był zbyt kosztowny i nie mogli sobie zbyt często nań pozwolić.

Otóż z przekazów historycznych na temat jedzenia w Irlandii, sfermentowany owies był podstawowym pokarmem. Po ugotowaniu takiej owsianki schładzano ją i wlewano do uprzednio uszczelnionej szuflady w komodzie (osobiście wolę dobry stalowy garnek z pokrywą niż szufladę w komodzie, no, ale co kto lubi…).

Następnie taka owsianka była fermentowana przez kilka dni lub nawet tygodni.
Potem wycinano z niej plastry i lekko przyprawiając solą, smażono dla całej rodziny.

Fermentowana owsianka jest bardzo wygodna w użyciu i w odróżnieniu od pokarmów zwierzęcych można ją długo przechowywać bez obaw, że się zepsuje.

Inny wariant niż smażenie to można ją podgrzać i podawać np. z rodzynkami lub w wersji obiadowej z mięsem i warzywami i przyprawiona według uznania.

Doprawdy, istnieje wiele kombinacji – zachęcam Cię do eksperymentowania.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • Woda
  • Sól morska

Postępowanie:

  • W stalowym lub kamiennym garnku namocz płatki owsiane zwykłe w 3 szklankach gorącej przegotowanej wody i przykryj.
  • Zostaw tak płatki, przez co najmniej noc, a najlepiej parę dni, aż zaczną fermentować. Jeśli w pomieszczeniu, w którym je zostawiłeś, jest dosyć ciepło to charakterystyczny, delikatny smak fermentacji pojawi się już po 24 godzinach.
  • Przed podaniem zagotuj ze szczyptą soli i przypraw – na słodko (miód prawdziwy, syrop klonowy, słód jęczmienny lub ryżowy, melasa), albo na słono lub ostro i odrobiną masła – według uznania.

Rada: Aby przyspieszyć proces fermentacji i wzbogacić smak, dodaj do garnka, w którym moczysz płatki owsiane 2 łyżki naturalnego jogurtu lub prawdziwej kwaśnej śmietany (przed kupnem śmietany przeczytaj etykietę, czy nie znajdują się w niej różne dodatki typu skrobia, mączka itp.).


Owsianka z jogurtem naturalnym (lub kefirem albo maślanką)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu prawdziwego
  • 1 banan
  • cynamon (w proszku)

Postępowanie:

W ceramicznym naczyniu mieszamy płatki owsiane z jogurtem i syropem klonowym/ miodem. Rano przed podaniem dodajemy drobno pokrojonego banana i przyprawiamy szczyptą cynamonu.


Płatki owsiane smoothie

A więc koktajl owsiany na śniadanie lub drugie śniadanie.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • 1 banan
  • kilka migdałów
  • 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku

Postępowanie:

W blenderze połącz płatki, wodę, jogurt, banana, miód i cynamon. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekoruj migdałami, kawałkami banana i suchymi płatkami owsianymi.


Chleb z płatków owsianych

Również w łatwy sposób możesz użyć płatków owsianych do wyrobu chleba. Będzie delikatny, lekko słodki o typowym smaku owsianki. Już następnego dnia chleb śmiało nadaję się do tostowania.

Oto prosty przepis na chleb z płatków owsianych bez mąki.

Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki posiekanych pestek z dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki otrąb żytnich
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki klarowanego masła (może być olej)
  • 4 szklanki gorącej wody

Postępowanie:

Włóż wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Pozostaw masę na około 60 minut. W międzyczasie przygotuj formę wyścieloną papierem do pieczenia. Uformuj bochenek, włóż do formy i piecz w piekarniku w temp.180C przez około 45 minut.

Płatki owsiane z uprawy ekologicznej na Ceneo, sprawdź ofertę.


Czy warto jeść owsiankę?

Płatki owsiane są bezglutenowym, pełnoziarnistym i doskonałym źródłem potrzebnych witamin, błonnika, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Badania udowodniły, że płatki owsiane (oczywiście w tym całe ziarna owsa) mają wiele bezcennych, zdrowotnych zalet. Należą do nich utrata zbędnych kilogramów, zmniejszone ryzyko chorób serca i niższy poziom cukru we krwi.

Oto właściwości zdrowotne płatków owsianych:

  • Płatki owsiane są bardzo pożywne
  • Płatki owsiane, a przede wszystkim całe ziarna owsa są bogate w przeciwutleniacze i antyoksydanty zwane awenantramidami (link ang. 1)
  • Obniżają poziom cholesterolu i chronią, tzw. cholesterol LDL przed uszkodzeniem
  • Płatki owsiane wpływają korzystnie na zdrowie serca
  • Fermentowane płatki owsiane działają probiotycznie na organizm
  • Jedzenie płatków owsianych lub pełnego owsa może pozytywnie wpłynąć na kontrolę poziomu cukru we krwi
  • Płatki owsiane zawierają sporo bardzo wartościowego rozpuszczalnego błonnika o nazwie beta-glukan, który fantastycznie wpływa na trawienie i sprawne funkcjonowanie jelit i chroni jelita przed nowotworami, oraz innymi groźnymi chorobami

Badania dietetyczne wykazały, że otręby owsiane mogą również pomóc zmniejszyć zaparcia u osób starszych. Zatem potrzeba stosowania środków przeczyszczających w tym wypadku jest bardzo zminimalizowana, co oczywiście jest bardzo korzystne dla zdrowia seniora. (link ang. 2)

  • Zmielony owies lub płatki owsiane są doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry
  • Owsianka z płatków owsianych jest bardzo sycąca i pomoże Ci zgubić zbędne kilogramy
  • Płatki owsiane są doskonale, aby pozbyć się zaparć
  • Regularne jedzenie płatków owsianych zmniejsza ryzyko astmy wieku dziecięcego – (linki ang. 3, 4)
  • Jeśli ciężko pracujesz lub uprawiasz jakieś sporty, to płatki owsiane są doskonałym jedzeniem, aby przyczynić się do Twojej wydolności fizycznej
  • Płatki owsiane z uwagi na sporą zawartość magnezu, korzystnie wpływają na jakość snu, układ nerwowy oraz możliwości percepcji

Wartości odżywcze płatków owsianych w 100 gramach (Źródło):

  • 379 kcal Kalorie
  • 13,15 g Białko
  • 6,52 g Tłuszcz
  • 67,7 g Węglowodany
  • 10,1 g Błonnik
  • 0,46 mg Tiamina
  • 0,155 mg Ryboflawina
  • 1,125 mg Niacyna
  • 1,12 mg Kwasu pantotenowy
  • 0,1 mg Witamina B6
  • 40,4 mg Cholina
  • 180 µg Luteina
  • 0,42 mg Witamina E
  • 2 µg Witamina K
  • 57,92 g Skrobia
  • 52 mg Wapń
  • 4,25 mg Żelazo
  • 138 mg Magnez
  • 410 mg Fosfor
  • 362 mg Potas
  • 6 mg Sód
  • 3,64 mg Cynk
  • 0,391 mg Miedź
  • 3,63 mg Mangan
  • 28,9 µg Selen

Podsumowanie: owies i płatki owsiane, jedz, aby zachować dobre zdrowie

Owies jest jednym z najzdrowszych zbóż, jakie istnieją.

Pełne ziarno owsa zawiera najwięcej tłuszczu i białka ze wszystkich rodzajów zbóż. W 100 gramach owies zawiera 7 gram tłuszczu i 17 gram białka (więcej niż płatki owsiane).

Dla porównania z innymi ziarnami wygląda to tak:

(w 100 gramach suchego produktu)

Suplementy diety - porównaj ceny
  • Pszenica zawiera 2.5 grama tłuszczu i 14 gram białka
  • Jęczmień zawiera 2.3 grama tłuszczu i 12 gram białka
  • Żyto zawiera 1.6 grama tłuszczu i 10 gram białka
  • Ryż brązowy (gotowany) zawiera 0,9 grama tłuszczu i 2.6 grama białka
  • Kukurydza zawiera 4.7 grama tłuszczu i 9 gram białka
  • Proso (kasza jaglana) zawiera 4.2 grama tłuszczu i 11 gram białka
  • Gryka prażona zawiera 2.71 grama tłuszczu i 11.73 grama białka

W czasach starożytnych owies był jedzony w całej Europie Północnej oraz był głównym pokarmem w Irlandii, Szkocji i częściach Anglii.

W obecnych czasach owies jest nadal bardzo popularny, aczkolwiek Polska zdecydowanie odstaje w porównaniu do innych krajów. Tak na marginesie Polska obok Rosji i Stanów Zjednoczonych jest jednym z największych producentów owsa na świecie.

Miejmy nadzieję, że przyjdzie czas, kiedy spożycie ziemniaków w naszym kraju zmaleje, a spożycie owsa wzrośnie, gdyż jest to naprawdę bardzo wartościowy pokarm.

Ogólnie owies jest dostępny w kilku postaciach:

  • Całe ziarna owsa
  • Płatki owsiane zwykłe – grube
  • Płatki owsiane drobne – błyskawiczne
  • Kasza owsiana
  • Otręby owsiane
  • Mąka owsiana

Postacie owsa wyżej wymienione zaliczane są do tych zdrowych. Owies w postaci komercyjnych ciastek, różnego rodzaju wypieków, Muesli pełnego cukru i sztucznych dodatków nie mieści się w kategoriach zdrowego jedzenia. Jeśli chcemy być zdrowi, to z tej świadomości powinniśmy korzystać. Pamiętajmy, że wielu koncernom produkującym żywność komercyjną zupełnie nie zależy na naszym zdrowiu. Dla nich ważny jest tylko profit…


Pełne ziarno owsa, z którego usunięto tylko zewnętrzną twardą łuskę, zawiera najwięcej wartości odżywczych i energetycznych – tak twierdzi Makrobiotyka. Jednakże większość osób w obecnym czasie z uwagi na wygodę i tempo życia preferuje owies w postaci płatków owsianych.

Powód jest prosty, płatki owsiane można przyrządzić w ciągu zaledwie kilku minut, a całe ziarno owsa wymaga długiego gotowania. Jeśli nawet użyjesz szybkowaru, to według moich doświadczeń potrzebujesz około godziny, aby dobrze je ugotować, a jeśli chcesz z niego ugotować kleik owsiany, to czas jest sporo dłuższy.


Płatki owsiane to nawilżane, zmiażdżone, walcowane, ziarno owsa. Są najbardziej popularnym zdrowym daniem śniadaniowym i nie tylko. Zarówno zwykłe, jak i błyskawiczne chętnie przyrządzane z mlekiem lub wodą, jedzone z owocami, bakaliami i przyprawione na przykład cynamonem.

Tak czy inaczej, od wielu lat wiemy, że owsianka jest po prostu pyszna i każdego ranka może zaoferować inne śniadanie w zależności od tego, jakich użyjesz dodatków. Doprawdy przepisów, kombinacji jest wiele.


Owies grubo zmielony, cięty lub pokruszony to właśnie kasza owsiana.

Kasza owsiana ma wspaniały smak, trochę taki orzechowy. Możesz śmiało ją gotować z mięsem i warzywami. Również dobrze sprawdza się w zupach i sałatkach. W połączeniu z innymi produktami jest znakomitym farszem do dań warzywnych lub mięsnych roladek. Jak widać, kasza owsiana ma bardzo uniwersalne zastosowanie.


Otręby owsiane to tak jak w przypadku wszystkich innych zbóż produkt powstały wskutek ich przemiału. Otręby to głównie zewnętrzna warstwa ziarna. Otręby owsiane dzięki swoim zdrowotnym właściwościom są propagowane, jako ważny składnik zdrowej diety.

Aczkolwiek ze względu na ich „szorstkość” otręby powinny być jedynie dodatkiem, a nie stanowić dużą część posiłku. Natomiast pierwszeństwo w zdrowej diecie powinny mieć pełne ziarna, kasze i płatki owsiane.


Mąka owsiana powstaje w wyniku bardzo drobnego zmielenia ziarna owsa.

Jeśli chcesz, to mąkę owsianą z powodzeniem sam możesz zrobić w domu. Do tego celu wystarczy mieć ręczny młynek. Pełne ziarno owsa należy opłukać, a potem lekko wyprażyć na stalowej patelni lub w garnku sporej wielkości. Następny krok to poczekać, aby ziarno ostygło i zmielić je w młynku. W ten sposób uzyskana mąka ma kolor beżowo – brązowawy.

Mąka owsiana ma bardzo szerokie zastosowanie w różnego rodzaju wypiekach. W latach 30-tych ubiegłego wieku dokonano odkrycia, że mąka owsiana dodana do produktów mięsnych, rybnych, oraz mlecznych znacząco wpływa na przedłużenie świeżości i przydatności do spożycia tych produktów.

Mąka owsiana jest szczególnie dobra do wyrobu zdrowych ciasteczek i używana do sprytnych przepisów na chleb.

Kiedy jesz mąkę owsianą, to Twój organizm otrzymuje całą wspaniałą odżywczą dobroć zawartą w ziarnie owsa. Mam na myśli zaskakująco dużą ilości białka, a także błonnika oraz wszystkich witamin z grupy B, magnezu, manganu, selenu… Lista doprawdy jest długa.

Tak jak miska płatków owsianych z powodzeniem Cię nasyci i wigoru wystarczy Ci do następnego posiłku, to dodatek mąki owsianej do przepisu może naprawdę bardziej przyczynić się do efektu sytości, który da Ci zarówno wysoki poziom energii (owies jest dobry nie tylko dla koni  😉 ), jak i zatroszczy się o Twoje pożądane wymiary…

Oprócz tego nie zapominajmy o tych wszystkich korzyściach zdrowotnych z jedzenia owsa w ogóle. Tak jak pełny owies, mąka owsiana wiele oferuje Twojemu sercu, jak również ciśnieniu krwi, wpływa na prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.


Regularne spożywanie owsa w różnej postaci może Ci przynieść wiele korzyści zdrowotnych

Więc… Dlaczego owies jest dla Ciebie dobry?

Owies daje dużo energii

Owies jest bogaty w energię, która jest uwalniana powoli, więc jest jednym z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Średnia miska płatków owsianych ugotowanych na wodzie to tylko 171 kalorii.

Owies ma wysoką zawartość złożonych węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, co oznacza, że ​​jest bardzo sycący, więc po zjedzeniu miski owsianki nie powinieneś czuć potrzeby na dojadanie pomiędzy posiłkami. Ponadto owies zwiększa sprawność fizyczną i jest chętnie spożywany przez sportowców.


Owies – produkt pełnoziarnisty

Oprócz całego ziarna owsa, płatki owsiane to również pełnoziarnisty produkt spożywczy.

„Pełnoziarnisty” odnosi się do całej jadalnej części ziarna, która obejmuje zarodek, bielmo i otręby bogate w składniki odżywcze. Na przykład mąka rafinowana jest uboga w błonnik i inne składniki odżywcze, ponieważ otręby i zarodki są zwykle usuwane. Przykładem takiej mąki może być mąka pszenna, z której piecze się biały chleb.


Niska wartość IG (Indeks Glikemiczny)

Owies to żywność o niskim IG. Im niższy wskaźnik IG, tym jedzenie jest lepsze, korzystniejsze w odniesieniu do poziomu cukru we krwi. W przeciwieństwie do słodzonych płatków śniadaniowych owsianka nie „wysyła” gwałtownie cukru do krwi. Płatki owsiane są trawione powoli, a zawarty w nich cukier również powoli uwalniany jest do krwiobiegu. Jest to szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. (link ang. 5)

Ponadto żywność o niskim IG jest świetna dla osób odchudzających się, ponieważ zapewnia ona uczucie sytości na dłużej, więc automatycznie jemy mniej.


Owies i cholesterol

Owies spożywany, jako część diety niskotłuszczowej może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a przez to wpłynie na zmniejszenie ryzyka chorób serca, które oprócz nowotworów są zmorą współczesnego społeczeństwa. (przypisy w jęz. ang. 6, 7, 8, 9, 10)

Cholesterol to substancja tłuszczowa wytwarzaną przez wątrobę i inne komórki naszego organizmu. Służy do rozkładania i trawienia tłuszczu. Cholesterol pochodzi również z produktów zwierzęcych takich jak: mleko i jego przetwory, wołowina, wieprzowina, drób, jaja i owoce morza.

Kiedy organizm ma więcej cholesterolu, niż potrzebuje, jego poziom we krwi może wzrosnąć, a wraz z upływem czasu to może doprowadzić do zatkania i uszkodzenia tętnic. Obecny w naszym układzie pokarmowym owies działa jak gąbka, wchłaniając nadmiar cholesterolu i oczyszcza nasz krwiobieg.


Wartość odżywcza owsa

Produkty owsiane są bogate w białko, witaminy i minerały, w tym magnez, wapń, cynk, żelazo, mangan oraz witaminy B1, B6, E, PP i E. Oczywiście ilość i wartość białka w owsie nie jest tak imponująca, jak w przypadku produktów zwierzęcych, ale jak na roślinę to owies zawiera go bardzo dużo.

Rozpuszczalny błonnik

Owies zawiera bardziej rozpuszczalny błonnik niż jakiekolwiek inne ziarno. Rozpuszczalny błonnik jest niezbędny do prawidłowego trawienia, a jego wręcz bezcenną właściwością jest pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i tworzenie pozytywnej flory bakteryjnej, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów jelita grubego.

Owies obok błonnika zawiera również wartościowe tłuszcze, korzystnie wpływa na niedoczynność tarczycy i według lekarzy z Finlandii kaszka owsiana podawana dzieciom chroni je przed zachorowaniem na astmę. (przypisy w jęz. ang. 11)

Błonnik zwany beta-glukanem, pobudza do pracy nasz układ immunologiczny, co oczywiście przekłada się na zwiększoną odporność organizmu na różne choroby.  Ponadto beta- glukan został przetestowany u pacjentów z cukrzycą typu 2 i test wykazał jego korzystny wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi. (przypisy w jęz. ang. 12, 13)

Kwas foliowy

Owies również zawiera kwas foliowy zwany witaminą B9 (witamina B11, witamina M, folacyna lub folian), która jest konieczna dla zdrowia człowieka od momentu poczęcia, aż do późnej starości, czyli przez całe nasze życie. Jej niedobór jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, gdyż ta witamina warunkuje zdrowy rozwój płodu.

Przeciwutleniacze – antyoksydanty

Owies zawiera sporą dawkę antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Ogólnie wiadomo, że antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które w naszym organizmie są zalążkiem wielu groźnych chorób.

Ponadto antyoksydanty bardzo opóźniają procesy starzenia się organizmu i mają dobroczynny wpływ na wygląd paznokci, skóry oraz włosów. Ogólnie rzecz biorąc, sprawiają, że wyglądamy młodziej i zdrowiej.


Owies jest bardzo dobrym wyborem

Dla chorych na celiakię oraz tych osób, które unikają glutenu z innych powodów. Białko zawarte w owsie zawiera mniej gliadyny niż inne zboża. Dla przykładu pszenica zawiera jej najwięcej. Z tego powodu produkty owsiane, są bezpieczne w diecie osób chorych na chorobę trzewną, czyli celiakię.

Badania na ten temat zostały opublikowane w 2017 roku przez Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia. (przypisy w jęz. ang. 14)

Gluten

Okay, jednak STOP!, jeśli masz alergię na gluten, to zanim sięgniesz po płatki owsiane, to upewnij się, że nie są zanieczyszczone glutenem pochodzącym z innych zbóż.

Głównym problemem związanym z owsem jest jego zanieczyszczenie glutenem. Większość komercyjnych producentów owsa przetwarza go w miejscach, gdzie przetwarza się również pszenicę, jęczmień i żyto. Gluten zawarty w tych zbożach może zanieczyszczać owies.

Naturą większości osób z nietolerancją glutenu jest to, że nawet śladowa ilość glutenu może im zaszkodzić lub sprawić dyskomfort.

Zanieczyszczenie może również wystąpić na polu uprawnym obok pszenicy. Więc wobec powyższego, przy zakupach produktów owsianych należy zwrócić baczną uwagę czy owies jest certyfikowany, jako tzw. produkt bezglutenowy. Oczywiście, zazwyczaj cena takiego produktu będzie wyższa.

Zanim zdecydujesz jak jeść płatki owsiane w taki, a nie inny sposób, zastanów się, co chcesz osiągnąć. Owsianka to bardzo zdrowy i satysfakcjonujący posiłek.

Po moich doświadczeniach uważam, że owsianka to niemalże idealne jedzenie. Zawiera sporo minerałów i witamin. Jest idealna dla osób ciężko pracujących czy uprawiających sporty siłowe. Jest wspaniałym dodatkiem do diety odchudzającej, gdyż przede wszystkim bardzo usprawnia pracę układu wydalniczego.

Płatki owsiane mogą być doskonałym dodatkiem, albo i więcej, z powodzeniem, nawet częstym produktem w Twojej zdrowej diecie. Możesz je jeść jako owsiankę na śniadanie, jako danie obiadowe, np. z mięsem i duszonymi warzywami, jak i również możesz je dodawać do różnych wypieków.

Owies był spożywany przez tysiące lat. Dostarczał ważnych składników odżywczych do rosnącej populacji i był również ważnym pokarmem dla zwierząt gospodarskich. Jest bardzo tani, praktyczny i zdrowy.

Pełne ziarno owsa i płatki owsiane między innymi zawierają sporo błonnika rozpuszczalnego, który może pomóc w obniżeniu cholesterolu LDL („złego”), oraz dają jak na roślinę sporą ilość białka.

Owsianka to fantastyczny pokarm, bardzo odżywczy. Jest prebiotyczna i wykazuje działanie probiotyczne – szczególnie ta fermentowana. Jeśli chcesz mieć zdrowe jelita, to koniecznie wprowadź płatki owsiane do Twojej codziennej diety. Pamiętaj, stan Twoich jelit to stan Twojego zdrowia.

Płatki owsiane z uprawy ekologicznej na Ceneo, sprawdź ofertę.

Suplementy diety - porównaj ceny