Jak Jeść Płatki Owsiane – Proste i Szybkie Sposoby

Approx Reading Time: 8 minutes

Jak jeść płatki owsiane (zwykłe, górskie i błyskawiczne)

Płatki owsiane można jeść na wiele sposobów. Najlepiej sprawdzają się z przetworami mlecznymi lub przygotowane na wodzie z dodatkiem różnych bakalii. Do opcji z mlekiem możesz dodać kilka suszonych lub świeżych daktyli – będzie pyszne.

Aha, jeszcze ważna uwaga odnośnie jak jeść płatki owsiane z mlekiem: mleko powinno być gorące lub ciepłe, ponieważ płatki owsiane jedzone z zimnym mlekiem są ciężko strawne.

Zdjęcie: Pixabay

To samo dotyczy jedzenia płatków z jogurtem, śmietaną, kefirem czy maślanką. Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej. (Tak na marginesie, dla dobrego zdrowia Twojego układu pokarmowego nigdy nie jedz niczego, co jest bardzo zimne, niczego prosto z lodówki).

Płatki owsiane możesz również chwilę pogotować w wodzie z dodatkiem soli (nierafinowanej), bakalii i na końcu dodać trochę masła. W zasadzie płatki owsiane przygotowane na wodzie są uniwersalne. Jeśli dodasz do nich trochę masła i rodzynków to masz fajne śniadanie – do tego 2 gotowane jajka + banan (dojrzały, niezielony) i masz wersję wypasioną:).

Ziemniaki do obiadu możesz również zastąpić płatkami owsianymi. Jak wyżej, wystarczy je ugotować na wodzie z solą, dodać masło i serwować np. z grillowaną piersią z kurczaka i marchwią gotowaną na parze.

Czasem jak się spieszysz i udajesz się w drogę, to możesz tę pierś pokroić na małe kawałki, wrzucić do termosu obiadowego, następnie wsypać 7 łyżek płatków owsianych, dodać 2 łyżki rodzynek, łyżkę masła klarowanego, szczyptę soli i na końcu zalać to wszystko wrzącą wodą. Zakręć termos i za około 20 minut masz gotowy, smaczny posiłek.

Jak widzisz, kombinacji może być sporo, praktycznie zależy to od Twojej inwencji. Płatki owsiane na surowo, również nadają się do spożycia, aczkolwiek nigdy nie jedz ich na sucho! Jak już wspomniałem, możesz jeść np. z jogurtem, albo śmietaną z dodatkiem suszonych owoców.

  • Płatki owsiane zwykłe, z uwagi na to, że są najtwardsze, wymagają dłuższego moczenia lub gotowania, zanim zmiękną.
  • Płatki owsiane górskie są nieco bardziej miękkie, gdyż w czasie produkcji zostały poddane parowaniu, więc czas ich moczenia lub gotowania, zanim zmiękną, będzie krótszy.
  • Płatki owsiane błyskawiczne oraz błyskawiczne górskie są produkowane z nawadnianego ziarna owsa i mają przez to bardzo luźną strukturę, i czas ich namaczania lub gotowania jest błyskawiczny, tak jak zapewnia producent.

Jak jeść płatki owsiane, kilka przepisów i podsumowanie

Owsianka na mleku czy wodzie?

To zależy od wielu rzeczy, a min. od Twoich upodobań smakowych, oraz od tego, co chcesz osiągnąć, jedząc posiłek ugotowany w taki, a nie inny sposób. Owsianka na mleku oczywiście będzie zawierać więcej kalorii oraz będzie bogata w pełnowartościowe białko. Owsianka na wodzie dla osób z nietolerancją laktozy to lepsza opcja.

Jak ugotować owsiankę na mleku:

Składniki:

  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka (rodzaj mleka wg. uznania)
  • Szczypta soli (zdrowa sól to sól nierafinowana)

Postępowanie:

  • Wlej mleko do garnka (emaliowany – stalowy lub żeliwny), dodaj sól i zagotuj
  • Dodaj płatki owsiane i zmniejsz ogień do połowy
  • Gotuj około 5 minut, często mieszając. Następnie odstaw, aby trochę przestygła
  • Jeśli chcesz, to możesz przyprawić odrobiną masła (nie masmix itp.)

Jak ugotować owsiankę na wodzie:

Tak jak wyżej, tylko zamiast mleka dodajemy szklankę wody.


Fermentowana owsianka

Jak fermentować zboża, a w tym przypadku owies.

Innym ciekawym sposobem przygotowania płatków owsianych jest ich fermentacja.

Taka odżywcza owsianka była zjadana przez pokolenia ludzi, dla których wypiek chleba był zbyt kosztowny i nie mogli sobie zbyt często nań pozwolić.

Otóż z przekazów historycznych na temat jedzenia w Irlandii, sfermentowany owies był podstawowym pokarmem. Po ugotowaniu takiej owsianki schładzano ją i wlewano do uprzednio uszczelnionej szuflady w komodzie (osobiście wolę dobry stalowy garnek z pokrywą niż szufladę w komodzie, no, ale co kto lubi…).

Następnie taka kaszka była fermentowana przez kilka dni lub nawet tygodni.
Potem wycinano z niej plastry i lekko przyprawiając solą, smażono dla całej rodziny.

Fermentowana owsianka jest bardzo wygodna w użyciu i w odróżnieniu od pokarmów zwierzęcych można ją długo przechowywać bez obaw, że się zepsuje.

Suplementy diety - porównaj ceny

Inny wariant niż smażenie to można ją podgrzać i podawać np. z rodzynkami lub w wersji obiadowej z mięsem i warzywami i przyprawiona według uznania.

Doprawdy, istnieje wiele kombinacji – zachęcam Cię do eksperymentowania.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • Woda
  • Sól morska

Postępowanie:

  • W stalowym lub kamiennym garnku namocz płatki owsiane zwykłe w 3 szklankach gorącej przegotowanej wody i przykryj.
  • Zostaw tak płatki, przez co najmniej noc, a najlepiej parę dni, aż zaczną fermentować. Jeśli w pomieszczeniu, w którym je zostawiłeś, jest dosyć ciepło to charakterystyczny, delikatny smak fermentacji pojawi się już po 24 godzinach.
  • Przed podaniem zagotuj ze szczyptą soli i przypraw – na słodko (miód prawdziwy, syrop klonowy, słód jęczmienny lub ryżowy, melasa), albo na słono lub ostro i odrobiną masła – według uznania.

Rada: Aby przyspieszyć proces fermentacji i wzbogacić smak, dodaj do garnka, w którym moczysz płatki owsiane 2 łyżki naturalnego jogurtu lub prawdziwej kwaśnej śmietany (przed kupnem śmietany przeczytaj etykietę, czy nie znajdują się w niej różne dodatki typu skrobia, mączka itp.).


Owsianka z jogurtem naturalnym (lub kefirem albo maślanką)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu prawdziwego
  • 1 banan
  • cynamon (w proszku)

Postępowanie:

W ceramicznym naczyniu mieszamy płatki owsiane z jogurtem i syropem klonowym/ miodem. Rano przed podaniem dodajemy drobno pokrojonego banana i przyprawiamy szczyptą cynamonu.


Płatki owsiane smoothie

A więc koktajl owsiany na śniadanie lub drugie śniadanie.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku

Postępowanie:

W blenderze połącz płatki, wodę, jogurt, banana, miód i cynamon. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.


Chleb z płatków owsianych

Również w łatwy sposób możesz użyć płatków owsianych do wyrobu chleba. Będzie delikatny, lekko słodki o typowym smaku owsianki. Już następnego dnia chleb śmiało nadaję się do tostowania.

Oto prosty przepis na chleb z płatków owsianych bez mąki.

Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki posiekanych pestek z dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki otrąb żytnich
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki klarowanego masła (może być olej)
  • 4 szklanki gorącej wody

Postępowanie:

Włóż wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Pozostaw masę na około 60 minut. W międzyczasie przygotuj formę wyścieloną papierem do pieczenia. Uformuj bochenek, włóż do formy i piecz w piekarniku w temp.180C przez około 45 minut.

Płatki owsiane z uprawy ekologicznej na Ceneo, sprawdź ofertę.


Jak jeść płatki owsiane – podsumowanie

Zanim zdecydujesz jak jeść płatki owsiane w taki, a nie inny sposób, zastanów się, co chcesz osiągnąć. Owsianka to bardzo zdrowy i satysfakcjonujący posiłek.

Po moich doświadczeniach uważam, że owsianka to niemalże idealne jedzenie. Zawiera sporo minerałów i witamin. Jest idealna dla osób ciężko pracujących czy uprawiających sporty siłowe. Jest wspaniałym dodatkiem do diety odchudzającej, gdyż przede wszystkim bardzo usprawnia pracę układu wydalniczego.

Owies był spożywany przez tysiące lat. Dostarczał ważnych składników odżywczych do rosnącej populacji i był również ważnym pokarmem dla zwierząt gospodarskich. Jest bardzo tani, praktyczny i zdrowy.

Płatki owsiane między innymi zawierają sporo błonnika rozpuszczalnego, który może pomóc w obniżeniu cholesterolu LDL (“złego”), oraz dają jak na roślinę sporą ilość białka. Owsianka to fantastyczny pokarm, bardzo odżywczy.

Jest prebiotyczna i wykazuje działanie probiotyczne – szczególnie ta fermentowana. Jeśli chcesz mieć zdrowe jelita, to koniecznie wprowadź płatki owsiane do Twojej codziennej diety. Pamiętaj, stan Twoich jelit to stan Twojego zdrowia.

Suplementy diety - porównaj ceny